srijeda, 11. lipnja 2014.

Uvin čaj djeluje štetno na srce

Prirodni lijekovi za infekcije mokraćnih puteva
Infekcije mokraćnih puteva su veoma čest problem, posebno kod žena. Danas postoji veliki broj lijekova koji se koriste za liječenje urinarnih infekcija. Lijekovi ponekad imaju neželjene i štetne efekte. Priroda nam poklanja cijeli niz preparata koji se mogu koristiti za pomoć kod infekcija mokraćnih kanala. Najveći broj lijekova se prave iz ekstrakcija ljekovitih biljaka.Prije korištenja prirodnih lijekova obavezno je potrebno posjetiti ljekara, uraditi nalaze urina i urinokulture. Ljekar će donijeti odluku da li je potrebno uraditi neke dodatne pretrage.

Postoji veliki broj biljaka koje povoljno djeluju na bubrege i mokraćni sistem.  Najčešće se koriste biljke koje povećavaju lučenje mokraće, odnosno imaju diuretički efekat. Mnoge od njih istovremeno imaju antiseptičko i antibakterijsko djelovanje.  To su uvin čaj, breza, preslica, kopriva, zečiji trn, kukuruzna svila, brusnica , majčina dušica, šipurak i troskot.

Zavisno od vrste oboljenja bubrega, preporučuju se i određeni biljni čajevi. Kod nas je dosta poznata Brojsova mješavina čaja za bubrege, koja se dugo vremena  koristi za čišćenje bubrega i cijelog tijela. Ova mješavina se pravi od koprive, kantariona, troskota i preslice. Brojsov čaj je dobar za kamence u bubrezima i ciste bubrega. Istovremeno detoksicira cijelo tijelo. Ovaj čaj ubrzava rad bubrega i ne treba ga koristiti duže od dvadeset dana.

Čajeve koji povećavaju mokrenje ne treba dugo koristiti i povremeno treba napraviti pauzu. Kod pacijenata koji imaju pijesak i kamence u bubrezima obično se koristi čaj koji je kombinacija listova breze i koprive, hmelja, šipka i troskota. Ponekad se navedenoj mješavini dodaje i malo vrkute koja umiruje bolove i spazam mišića.

Prije korištenja čaja potrebno je obaviti ljekarski pregled i ukoliko postoji mogućnost utvrditi o kojoj vrsti kamenaca se radi (oksalati, karbonati), pa shodno nalazu koristiti čajeva za otapanje bubrežnih kamenaca.
Ukoliko Vaš nalaz mokraće pokazuje proteine, leukocite i druge patološke materije, preporučuje se čaj od ivanjskog cvijeća ili broćike. Obavezno prije upotrebe treba posjetit ljekara.

Kod bakterijskih infekcija mokraćnog  trakta, kao što su infekcije  ešerihijom koli, streptokokom i stafilokokom osim konzumiranja diuretičkih čajeva, preporučuju se i čajevi koji imaju antiseptičko  i antibakterijsko djelovanje. To su uvin čaj, brusnica,  kunica, majčina dušica i konjogriz.

Brusnica je poznata u narodu kao crvena borovnica, a za liječenje mokiraćnih infekcija  se koristi više njen list, nego plod. Plod brusnice zbog visokog sadržaja vitamina C povećava kiselost sluznice urinarnog trakta, što pogoduje razvoju bakterija. List brusnice ima isti sastav i  slično djelovanje kao list uve, jer uništava bakterije kao što je ešerihija koli. Jedina razlika između ove dvije biljke je u komponenti trijeslovini, koji sadrži list uve, dok ga list brusnica ne sadrži. Trudnice  treba da budu oprezne sa korištenjem uvin čaja, je rmože izazvati kontrakcije materice ukoliko se konzumira u većim količinama.

Trijeslovina djeluje štetno na bubrege, ali i na još neke organe, pa se ne preporučuje ljudima koji imaju problema sa srcem.Čist uvin čaj ne treba piti duže od sedam dana.
Za razliku od lista uve, čaj od lista brusnice, može se konzumirati neograničeno, jer nema tih neželjenih efekata

Bakterijske infekcije urinarnog trakta mogu se uspješno liječiti čajem od lista breze u koji se doda malo sode bikarbone, što ima antiupalno, antiseptičko i antibakterijsko djelovanje i stvara nepovoljnu baznu sredinu u mokraćnim putevima, koja uništava bakterije.

Čaj od ploda brusnice se koristi uvijek poslije antibiotika u liječenju  bakterijske upale mokraćnih kanala. Brusnica stimuliše imunitet organizma, a istovremeno stvara i zaštitni sloj, čime spriječava ešerihiju koli da se naseljava u mokraćnim kanalim.  Ovaj čaj treba korstiti kao preventivno sredstvo.

Nikada nemojte na svoju ruku posezati za antibioticima. Napravite ljekarski pregled i pretrage mokraće. Prirodni lijekovi su vrlo efikasni kada su u pitanju infekcije mokraćnih puteva.. Česta upotreba antibiotika je opasna, jer dovodi do stvaranja rezistentnih sojeva, tako da antibiotici prestaju biti djelotvorni. Kod duge upotrebe antibiotika postoji mogućnost razvoja gljivične infekcije kandidom. Korištenje antibiotika treba da svedete na najmanju mjeru. Koristite preparate koji popravljaju imunitet. Nemojte pretjerivati sa prirodnim preparatima. Dugotrajna upotreba koprive može izazvati koprivnjaču. Česta konzumacija uvin čaja može izazvati srčane smetnje.
Ponekad umjesto kafe napravite sebi šolju čaja od brusnice.Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.