srijeda, 30. travnja 2014.

Šta smiju jesti bubrežni bolesnici?

Kod oboljenja bubrega posebna pažnja se mora posvetiti ishrani. Pravilnom dijetom može se značajno usporiti propadanje bolesnih bubrega i početak hemodijalize. 
Osobe koje imaju bolest bubrega ne smiju jesti hranu bogatu kalijem, jer to može biti opasno po život. 
Bolesni bubrezi nemaju sposobnost da pravilo eliminišu kalijum iz tijela. Visoke vrijednosti kalijuma u tijelu mogu izazvati smrtonosne poremećaje srčanog ritma. Svaka osoba koja ima dijagnozu bubrežne bolesti se pita šta treba da jede, kako bi usporila oštećenja bubrega i spriječila dijalizu?

U nastavku slijedi spisak namirnica koje su štetne za bubrege:


Ishrana za bubrežne bolesnike mora biti pažljivo planirana i kontrolisana. 
Ljudi koji boluju od bubrežnih oboljenja (akutna ili hronična bubrežna insuficijencija, povećane vrijednosti uree i kreatinina u serumu) moraju imati prilagođen režim ishrane koji neće dodatno opterećivati njihove bubrege,  niti pogoršavati osnovno oboljenje. 

Osnovni cilj prilagođene ishrane za bubrežne bolesnike je smanjen unos proteina, smanjen unos soli i tečnosti, kako bi se smanjilo optrećenje oboljelih bubrega. 

Unos proteina se mora ograničiti na oko 40 g na dan. 

Hrana za bubrežne bolesnike 
Bubrežni bolesnici mogu jesti slijedeće namirnice: piletina, puretina, neslani mladi sir, riba, bjelance, jogurt od obranog mlijeka. 
Dnevni unos energije treba da dolazi pretežno iz ugljenih hidrata i to složenih ugljenih hidrata.
Za bubrežne bolesnike preporučuju se: kukuruz, kukuruzni hljeb, tjestenina, neslani keks, riža.
Povrće koje treba da jedu bubrežni bolesnici obuhvata: kupus, tikvice, kelj, karfiol, krastavac, mahune, mrkva, cvekla, zelena i crvena paprika, pečeni krompir, crni i beli luk.
Voće koje smiju jesti bubrežni bolesnici obuhvata: kruške, jabuke, narandže, jagode, grožđe, maline, kupine.

Hrana za bubrežne bolesnike treba da se priprema  bez dodatka soli, pa je preporučljivo da se kao začin koriste začinske biljke. 
Kod pacijenata kod kojih nema smanjenog izlučivanja mokraće i kod kojih ne postoje otoci i povišen krvni pritisak, može se dozvoliti umjereno korištenje soli. 

U slučajevima povećanih vrijednosti kalijuma u serumu, isključiti iz ishrane namirnice bogate kalijumom kao pto su:  paradajz, špinat, blitva, leća, pasulj, banane, suhe smokve, kajsije. 

Namirnice koje moraju biti isključene iz ishrane su: industrijske supe (supe iz kesice), kocke za supu, suhomesnati proizvodi, konzervisani proizvodi, alkoholna i slatka gazirana pića. 


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.