ponedjeljak, 28. listopada 2013.

Šta je opasno za vaše bubrege?

Čovjek uopšte ne zna koliko je sretan kada je zdrav. U radu sa pacijentima sa zatajenjem bubrega, kojima dijaliza održava život,  shvatila sam koliko su zapravo bubrezi važni i koliko malo se trudimo da im olakšamo njihov težak posao. Naprotiv, većina nas svakodnevno radi stvari koje narušavaju zdravlje naših dragih bubrega.Bubrezi su parni organi koji imaju mnogobrojne funkcije u tijelu. Bubrezi filtriraju krv i odstranjuju štetne materije iz našeg tijela, održavaju ravnotežu vode i elektrolita, regulišu krvni pritisak, stvaraju materije koje održavaju normalan sastav krvi (eritropoetin).  Osnovna jedinica bubrega se naziva nefron. Nefroni bubrega svakih 45 minuta filtriraju cjelokupnu krv iz organizma i proizvode oko 2 litra mokraće za 24 sata.

Bubrezi, zajedno sa jetrom su najsnažniji prirodni mehanizam za detoksikaciju našeg tijela, a svaki dan narušavamo njihovo zdravlje. Svaka čast izuzecima!

U nastavku slijedi priča o materijama koje u većim količinama i svakodnevnim konzumiranjem nanose štetu našem tijelu.

1. Povećan unos soli
U umjerenim količinama so je neophodna  za naše tijelo, ali veće količine nam nanose štetu. Kada jedete slanu i preslanu hranu pravite veliko optrećenja za bubrege, osim toga povećavate krvni pritisak. Taj visok pritisak oštećuje sve organe i tijelu, u prvom redu bubrege, srce. mozak i oči. Jedna kašičica soli dnevno je savim dovoljna.  Osobe koje imaju dijagnozu neke bolesti bubrega i povišen krvni pritisak moraju redukovati so u ishrani. Smanjit eunos mesnih preeađevina (paštete, salame, šunke, kobasice, sudžuk, suho meso) i slanih sireva. Supe iz kesice su takođe nezdrave.

2. Tablete protiv bolova mogu biti opasne
Postoje određene grupe lijekova koje su izrazito nefroteoksične. neki od tih lijekova kao npr. aminoglikozidni antibiotici mogu naglo i u kratkom vremenu oštetiti vaše bubrege. Isto tako nesteroidni antireumatici koji se mnog koriste u svakodnevnom životu, protiv glavobolje, povišene tjelesne temperature, protiv bolova u kostima, za umirenje menstrualnih bolova takođe oštećuju bubrege. postoji bolest bubrega koja se zove analgetska nefropatija. Mislim da vam ovaj naziv dovoljno govori. Oštećenje bubrega mogu napraviti i neki lijekovi protiv visokog krvnog pritiska.

3. Šećer takođe nije bezazlen

Prevelik unos šećera može izazvati višestruke probleme kao što su gojaznost i šećerna bolest. ne zaboravite podatak da je najveći procenat pacijenata da hroničnoj hemodijalizi zbog šećerne bolesti.

4. Pušenje cigareta

Sastojci duhanskog dima osim oštećenja pluća i srca, oštećuju i krvne sudove bubrega. Bubrezi su najvećim dijelom građeni iz krvnih sudova, a pušenje povećava rizik upravo od tromboziranja krvnih sudova. Posebnu opasnost predstavlja pušenje cigareta kod osoba koje imaju šećernu bolest.

Pokušala sam u kratkim crtama da vam predočim koliko je važno svakodnevno misliti na zdravlje vaših bubrega. Bubrezi imaju veliku rezervnu sposobnost. Najveći problem s bolestima bubrega je što se otkriju u teško uznapredovalim fazama.
Jedan obični pregled urina može puno toga reći. Nikada nemojte neozbiljno shvatiti prisustvo bjelančevina (proteina) u mokraći. Ukoliko imate visok krvni pritisak, obavezno provjerite funkciju bubrega. Ukoliko imate anemiju u krvnoj slici obavezno provjerite funkciju bubrega!
Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.