petak, 12. travnja 2013.

Problemi s mokrenjem

Promjene u mokraći, kao što su boja, miris i konzistencija, mogu biti pokazatelji stanja vašeg organizma. 

Mokraća može otkriti što ste jeli, koliko tekućine ste unijeli u organizam,  ali i koje bolesti bi mogli imati.
Već desetinama godina analiza urina jedan je od načina koje liječnici koriste kod dijagnosticiranja bolesti. S povijesnog gledišta, urin je bio jedan od glavnih pokazatelja onoga što se događa u tijelu, i to iz razloga što mnoge tvari koje cirkuliraju organizmom, uključujući bakterije, kvasce (jednostanične gljivice koje pripadaju grupi mikroorganizama), višak proteina i šećera, naposljetku završavaju u mokraći.

Zadatak urina prvenstveno je eliminacija toksina i ostalih štetnih tvari, uklanjanje viška vode i otpada koji filtriraju bubrezi.Ako je urin promijenio boju ili miris, razlog tome može biti bezazlen, primjerice večera koja je uključivala repu, šparoge ili slično, no to također može biti i znak ozbiljnijih stanja, kao što su infekcije ili tumor.
Promjene urina na koje biste trebali pripaziti, a koje bi mogle biti pokazatelji vašeg zdravlja su:

Promjena boje urina
Fiziološki  urin dobiva žutu boju iz pigmenta koji se zove urobilin. Ta boja obično varira od blijedo žute do boje jantara, ovisno o koncentraciji urobilina u mokraći.
Tamniji urin obično je znak da niste konzumirali dovoljnu količinu tekućine, dok proziran urin znači suprotno – vjerojatno ste konzumirali veliku količinu tekućine ili diuretike koji tijelo tjeraju na oslobađanje od viška vode.
Urin može biti i druge boje, a neobične nijanse ne moraju nužno biti razlog za uzbunu. Naime, određeni lijekovi mogu pretvoriti urin u fluorescentno zelenu ili plavu boju. Osim toga boja urina može biti i narančasta, kao rezultat uzimanja laksativa ili konzumiranja naranče, žuta, koja se može javiti zbog viška vitamina B, a nasljedne bolesti pod nazivom Porfirije mogu mokraći dati boju vina.
Crvena mokraća obično je znak prisutnosti krvi u mokraći, no i vrlo mala količina može proizvesti dramatičnu promjenu boje, stoga ne biste odmah trebali paničariti. Ipak, čak i mala količina krvi u mokraći može biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih tegoba, kao što su infekcije ili tumor, stoga biste u tom slučaju svakako trebali posjetiti liječnika ili urologa.
Ukoliko u urinu postoji mala količina krvi, a on je uz to i mutan, postoji velika šansa da imate urinarnu infekciju.

Promjena mirisa urina

Urin uobičajeno nema jak miris, a ukoliko primijetite promjene u mirisu urina, postoji mogućnost da imate infekciju ili mokraćni kamenac, zbog kojih urin može poprimiti miris amonijaka.
Ukoliko urin ima slatkast miris, to bi mogao biti znak da imate dijabetes. U prošlosti, slatkast okus i miris urina bili su jedini način dijagnosticiranja te bolesti. Neke namirnice također mogu promijeniti miris urina, a osobito šparoge.

Frekvenca  mokrenja

Učestalost mokrenja također može biti pokazatelj vašeg zdravlja. Većina ljudi ima potrebu za mokrenjem šest do osam puta dnevno, ali i više odnosno manje, ovisno o tome koliko tekućine pijete.
Ako osjećate čestu potrebu za mokrenjem, i to ne iz razloga što konzumirate veću količinu tekućine, uzroci mogu biti:
Preaktivan mokraćni mjehur – nekontrolirane kontrakcije mišića u mokraćnom mjehuru
Infekcije mokraćnog sustava
Intersticijski cistitis – stanje koje uzrokuje upaljenost i nadraženost mjehura
Benigno povećanje prostate – rast prostate uzrokuje stiskanje uretre i blokiranje normalnog protoka mokraće
Neurološka oboljenja, uključujući moždani udar i Parkinsonovu bolest
Dijabetes
Suprotan problem, rijetka potreba za mokrenjem, može se javiti kada postoji blokada ili infekcija, a to može biti i rezultat loše navike odgađanja mokrenja, koja može postati i kroničan problem.
Redovito mokrenje potpomaže konzumacija dovoljne količine tekućine. Pijte tekućinu kada ste žedni i u onoj količini koja vam odgovara, osim u slučaju poteškoća s bubrezima ili mokraćnim kamencem, kada ćete morati povećati njezin unos.
Ukoliko često mokrite tijekom noći, tekućinu prestanite piti tri do četiri sata prije spavanja. Također, ograničite unos kofeina, koji može iritirati sluznicu mokraćnog mjehura, a sličan učinak može imati i alkohol.
Naposljetku, nemojte odgađati mokrenje! Ukoliko osjetite potrebu odmah se uputite u kupaonicu, kako se to ne bi pretvorilo u kroničan problem.

http://www.krenizdravo.com/zdravlje/simptomi-zdravlje/boja-i-miris-urina-pokazatelji-zdravlja

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.