petak, 12. travnja 2013.

Krv u mokraći


Krv u mokraći nerijetko dovodi bolesnike na liječnički pregled. Pacijenti je obično povezuju s tumorskim procesima, što na sreću ne mora biti slučaj. Pri ocjeni uzroka krvarenja vrlo je važno utvrditi prateće simptome. Nagla pojava krvi u mokraći praćena pečenjem i učestalim mokrenjem, viđa se kod jačih upala mjehura ili prostate kod muškaraca. Nakon provedene ciljane antibiotske terapije tegobe, a tako i krvarenje prestaju i daljnje pretrage uglavnom nisu potrebne. Ponekad se u mjehuru oboljelog može naći kamenac koji tada zahtjeva odstranjenje.

Krv na početku mlaza upućuje na patološki proces u mokraćnoj cijevi, a na kraju mokrenja na proces u tzv. vratu mokraćnog mjehura. Ako je cijeli mlaz krvav, tada uzrok obično leži u stijenci mjehura ili se radi o krvarenju iz bubrega. Ukoliko krvarenje nije praćeno nikakvim drugim simptomima postoji velika vjerojatnost da je uzrok tumorski proces mokraćnog mjehura. U tim slučajevima potrebna je daljnja urološka obrada.


Krv u mokraći uvijek je zabrinjavajući znak bolesti bubrega ili mokraćnih puteva te zahtijeva detaljne pretrage. Jedan od najčešćih uzroka su bubrežni kamenci, čije pokretanje duž mokraćovoda izaziva oštećenje sluznice i krvarenje, što obično prate jaki bolovi (bubrežna ili renalna kolika)."Bezbolna" pojava krvi u mokraći nalaže detaljnu dijagnostičku obradu kako bi se ustanovilo iz kojeg je dijela mokraćnog sistema krv. S obzirom na otoke te povišen krvni pritisak, vrlo je vjerovatno da je krv u mokraću dospjela kroz oštećene bubrežne glomerule, a tome u prilog govori i pojava bjelančevina u mokraći.

Obavezne pretrage

Budući da je oštećenje glomerula najčešće uzrokovano imunološkom reakcijom i upalnim oštećenjem bubrežnog tkiva, laboratorijskim pretragama ta se pretpostavka mora potvrditi ili odbaciti.

Upravo ako se radi o mlađoj osobi, nužno je isključiti autoimune bolesti koje mogu zahvatiti i bubrege. Osim imunološkim laboratorijskim pretragama, koliko su oštećeni glomeruli može se indirektno utvrditi mjerenjem količine bjelančevina izlučenih u 24 sata.

Određivanjem broja deformiranih crvenih krvnih zrnaca iz urina može se utvrditi jesu li crvena krvna zrnca prošla kroz oštećene glomerule ili potječu iz mokraćnih puteva.

Svakako treba uraditi ultrazvučni pregled bubrega. Njime se određuje njihova veličina (mali, skvrčeni bubrezi nalaze se kod dugotrajne, hronične bolesti, a uvećani, otečeni kod akutne) te provjerava da li postoje ciste koje također mogu izazvati navedene simptome.

Konačna dijagnoza postavlja se biopsijom bubrega - uzimanjem tkiva bubrega za mikroskopsku analizu. Na temelju toga može se provesti odgovarajuća terpija te zaključiti o prognozi bolesti.

Otoci koji se ponavljaju obično na udovima i očnim kapcima znak su zadržavanja soli, a time i vode u tijelu, a posljedica su mnogih patofizioloških poremećaja nastalih oštećenjem bubrega. To dovodi do porasta arterijskog pritiska, što je često uzrok glavobolje, na koju se pacijenti žale.

Boravak u bolnici

Za dijagnostičku obradu i početak pravilnog liječenja bit će potreban boravak u bolnici, a do tada je potrebno smanjiti unos soli, ne uzimati pretjerano velike količine tekućine, ne izlagati se većim tjelesnim naporima i češće se tokom dana odmarati u ležećem položaju.

U ovoj fazi bolesti, dok još nije učinjena kompletna dijagnostička obrada, nužno je redovno uzimati primjerene doze lijekova za sniženje arterijskog pritiska, kako bi se on održao u granicama oko 14O /8O mmHg.

Tada se može očekivati da će i glavobolja postupno nestati. Svakako treba učiniti i testove bubrežne funkcije i druge dijagnostičke predviđene procedure.

Kada simptomi kasne

Hronične bubrežne bolesti razvijaju se tiho, a simptomi se pojavljuju tek kada propadne oko 50 posto bubrega. U tom slučaju mogu se primijetiti otok potkoljenica, ruku i lica, česte glavobolje, povišen arterijski pritisak i brzo umaranje. Pored toga, gotovo jedini znak koji bi upućivao na bolest bubrega je nalaz bjelančevina u mokraći koja je tamne boje. Izvor: BH Telecom

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.