ponedjeljak, 23. siječnja 2012.

Nefropatija

Bolesti bubrega
Dijabetička nefropatija
Dijabetična nefropatija je složen poremećaj bubrega, koji se javlja kao jedna od kasnih komplikacija diabetes mellitusa (šećerne bolesti) uz retinopatiju i neuropatiju. 


Osnova ove bolesti su promjene glomerularnih i drugih kapilara i arterijskih grana. U sklopu ove nefropatije učestvuju i druge bubrežne bolesti koje prate dijabetes kao što su hronični pijelonefritis, papilarna nekroza, ateroskleroza itd.

Nefropatija je manifestacija opšteg poremećaja kapilara koja se javlja kod dijabetesa. U glomerulima vidimo difuznu interkapilarnu glomerulosklerozu, odnosno nakupljanje eozinofilnog matriksa u mezangijumu. Druga vrsta glomerularnih promjena je povećanje mezengijalnog matriksa u centru jednog ili više perifernih lobula.

U anamnezi kod juvenilnih dijabetičara saznajemo da se proteinurija kao glavni znak dijabetične nefropatije javila najranije 10 godina iza početka bolesti. Dijabetičnu glomerulosklerozu možemo uspješno dokazati posredno, pomoću dijabetične retinopatije, jer se one javljaju zajedno.

Biopsija bubrega je dijagnostički potrebna kod bolesnika bez retinopatije i bolesnika sa dijabetesom koji traje manje od 10 godina. Stvarna dijagnoza nije teška ako imamo podatak da dijabetes traje duže od 10 godina i da postoje nefrotski sindrom, retinopatija, neuropatija i karakterističan nalaz biopsije bubrega.
Terapija do danas još nije konačno definisana.

U budućnosti se očekuje napredak u terapiji primjenom "vještačkog pankreasa" i presađivanja ćelija pankreasnih ostrvca. Pojava dijabetične nefropatije otežava liječenje samog dijabetesa, jer se antidijabetična sredstva dijelom izlučuju putem bubrega.
izvor: www.medicina.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.