nedjelja, 22. siječnja 2012.

Nefrotski sindrom

Bolesti bubrega

Nefrotski sindrom (Syndroma nephroticum) je kliničko stanje koje karakteriše obilna proteinurija (proteini u mokraći), hipoproteinemija (snižen nivo proteina u krvi) sa hipoalbuminemijom, hiperlipidemija (povišen nivo masti u krvi) i edemi (otoci).


Uzrok nastanka
Nefrotski sindrom se može razviti u različitim imunim, toksičkim, metaboličkim ili vaskularnim poremećajima, u kojima se kao primarno oštećenje javlja povećana propustljivost kapilarnog zida glomerula. Prema uzročnom oboljenju nefrotski sindromi se najčešće dele na primarne nefrotske sindrome, koji nastaju u primarnim glomerulskim bolestima, i sekundarne nefrotske sindrome, koji se razvijaju tokom niza drugih oboljenja (sistemske bolesti-sistemski eritemski lupus, poliarteritis, reumatoidni artritis, dermatomiozitis, sarkoidoza, nasledne i bolesti metabolizma - alportov sindrom, dijabetes, amiloidoza, miksedem, maligne bolesti, infekcije, alergeni, imunizacije i otrovi, hemijsak jedinjenja i lekovi, poremećaji cirkulacije i dr.)


Klinička slika
U kliničkoj slici isprepleteni su simptomi i znaci osnovnog oboljenja i nefrotskog sindroma. Najkarakterističniji znak jesu bledi, testasti edemi, oko gležnjeva, na licu i na prstima, ponekad veoma izraženi, tako da daju sliku anasarke (generalizovani edem) sa izlivima u telesnim šupljinama. Pojava drugih znakova bubrežnih bolesti ( hipertenzija - povišen krvni pritisak, hematurija - krv u mokraći, azotemija - azotne materije u krvi) i njihova izraženost zavise od prirode glomerulskog oštećenja.


Nefrotski sindrom mogu pratiti brojne komplikacije. Ovi bolesnici su veoma skloni infekcijama, zatim često obolevaju od ateroskleroze i koronarne bolesti usled dugotrajne hiperlipidemije. Kao komplikacije javljaju se i tromboze, akutna bubrežna insuficijencja, endokrini i metabolički poremećaji a neadekvatna ishrana uz obilnu proteinuriju može dovesti do malnutricije. Koža je suva, istanjena, nokti su lomljivi, sa belim poprečnim trkama, kosa je suva, bezbojna, često je prisutna i anemija.

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu kliničke slika, laboratorijskih nalaza (pregled urina i pregled krvi)


Lečenje
Lečenje zavisi od uzročnog oboljenja. Bolesnicima se predlaže odgovarajući higijensko - dijetetski režim, uz simptomatsku terapiju i adekvatno lečenje komplikacija. Savetuje se mirovanje, normalan unos proteina i ograničen unos soli. Kombinacija diuretika primenjuje se da bi se povećala diureza i smanjili edemi.
izvor: www.stetoskop.info

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.