ponedjeljak, 23. siječnja 2012.

Dijabetička nefropatija


Trećina dijabetičara ima dijabetičnu nefropatiju: bubrezi polako gube funkciju filtriranja mokraće.

Dijabetičari tipa I oboljevaju od ove bolesti jednako često kao i pacijenti sa tipom II.

Kada bubrezi nakon dugogodišnjeg bolovanja potpuno otkažu, ostaje mogućnost transplantacije bubrega. Na žalost je broj donacija odgovarajućih bubrega u poređenju na potrebu jako mala, tako da većina bolesnika mora ići na dijalizu ili „pranje krvi“. 

Bubrezi čiste tijelo od otrova unešenih hranom u tijelo i nepotrebnih supstanci nastalih raznim metaboličnim procesima u ćelijama.

Očišćena krv se vraća u organizam, a nepotrebne supstance se izbacuju urinom.

Pored toga, bubrezi su zaduženi za regulaciju količine tečnosti u tijelu i odnos minerala natrija, kalija i kalcija u krvi. U bubrezima dolazi i do stvaranja hormona koji regulišu krvni pritisak ili su važni za stvaranje krvi. 

Nefropatija nastaje zbog dugoročno loših vrijednosti šećera u krvi. Dolazi do promjena na filterima bubrega (bazalnim membranama) koje pored vode, soli i nepotrebnih supstanci, počinju propuštati i  bjelančevine koje inače trebaju vraćati u krv.

U mokraći se prvo pojavljuje albumin, čiji pozitivan nalaz u mokraći ukazuje da je došlo do oštećenja bubrega i da je nefropatija počela.

Ukoliko se ne poduzmu koraci da se zaustavi oštećenje bazalnih membrana, filter funkcija bubreba se još više pogoršava. Pored albumina u urin prelaze i drugi proteini, koji se u tom procesu talože u malim krvnim sudovima bubrega i začepe ih. Tako dolazi do otkazivanja funkcije bubrega.

Posljedica nefropatije se vide i u krvnoj slici: vrijednosti kreatinina je povećana.

Dolazi do povećanog skupljanja vode u tkivu: noge i članci otiču. U početku se te poteškoće javljaju u večernjim satima, u jutarnjim nestaju. Kod povećane slabosti bubrega dolazi do stalnih oticanja, a kasnije do problema sa disanjem, prvo pod naporom, kasnije i u stanju mirovanja. 

Što su vrijednosti šećera u krvi duže visoke, to je veći rizik pojavljivanja nefropatije. Ukoliko se bolest otkrije na vrijeme i dijabetes adekvatno terapira i redovno kontroliše, bolest se može usporiti ili skorz zaustaviti.

Važno je i liječenje visokog krvnog pritiska, koji isto tako negativno utiče na razvoj bolesti. Neki ljekari prepisuju lijekove protiv visokog pritiska bolesnicima nefropatije i kada oni imaju normalan pritisak, da bi se bolest optimalnije liječila. 

Povišene vrijednosti masti u krvi se moraju smanjivati, konzumacija proteina smanjiti, hrana ne smije biti preslana, povećana težina tijela se mora smanjivati i mora se prestati pušiti. 

Obavezne su i redovne kontrole krvi i mokraće, da bi se pratio razvoj bolesti i na vrijeme reagovalo.

Nefropatija povećava rizik dobijanja srčanog infarkta, moždanog udara i drugih bolesti dijabetičara kao što je rinopatija, bolest očiju.
izvor: ww.zdravlje.at

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.