nedjelja, 22. siječnja 2012.

Bubrežni kamenci, cistitis i pijelonefritis

Bubrezi su glavni organ urinarnog trakta smješteni u stražnjem dijelu trbušne šupljine, s obje strane kičmenog stupa preko dvanaestog rebra. Desni bubreg u pravilu je smješten 2-3 cm niže od lijevoga bubrega, a izgledom podsjeća na zrno graha. Težina jednoga bubrega je otprilike 150 grama. Obavijen je vezivnom čahurom, te masnim tkivom.
Bubrezi obavljaju niz vrlo važnih funkcija. Na to treba obratiti osobitu pažnju jer prestankom rada bubrega nastaje uremija, te potom i smrt.

Glavne funkcije bubrega

• održavanje acidobazne ravnoteže, odnosno, izlučivanje kiseline
• čišćenje krvi od štetnih tvari i metaboličkih otpadnih produkata. Kroz bubrege u tijeku jednoga dana prođe do 1.500 litara krvi (pročišćavanjem te krvi u tijeku dana stvori se otprilike 1,5 litra mokraće)
• održavanje stalnog volumena krvi i koncentracije elektrolita, odnosno protok vode i soli
• regulacija arterijskog krvnog tlaka
• lučenje hormona jer rad bubrega nadziru različiti hormoni, naročito antidiuretski hormon

U bubrežnim se kanalima obavlja resorpcija nekih, organizmu neophodnih tvari, kao što su glukoza, aminokiseline, elektroliti, te oko 99% vode. Postoji nekoliko bolesti bubrega.

Bubrežni kamenci

Bubrežni kamenci su jedan od najbolnijih poremećaja koji pogađaju ljude, a također i jedan od najčešćih poremećaja urinarnog trakta. Muškarci su češće pogođeni nego žene. Većina bubrežnih kamenaca izađe iz tijela bez intervencije liječnika. Slučajevi kod kojih su prisutni trajni simptomi, ili se pojave druge komplikacije, mogu se liječiti različitim tehnikama od kojih većina ne uključuje kiruršku intervenciju. Napredak u istraživanju donio nam je bolje razumijevanje mnogih faktora koji potiču stvaranje kamenaca. Bubrežni kamenac se stvara iz kristala koji se talože iz mokraće i nakupljaju na unutarnjim površinama bubrega. Urolitijaza je stručni medicinski izraz kojim se opisuju kamenci koji se pojavljuju u urinarnom traktu. Liječnici, također, koriste termine koji opisuju smještaj kamenca u urinarnom traktu. Na primjer, ureteralni kamenac (ili ureterolitijaza) je bubrežni kamenac koji se nalazi u mokraćovodu, a kamenac u bubregu (nefrolitijaza). Kako bismo pojednostavnili stvari, u tekstu ćemo koristiti termin “bubrežni kamenci”.
Obično je prvi simptom bubrežnog kamenca izuzetno jaka bol. Bol obično započinje naglo kada se kamenac počne pomicati u urinarnom traktu, izazivajući iritaciju ili začepljenje. Čovjek osjeća oštar, grčevit bol u leđima i boku u području bubrega, ili donjeg dijela trbuha. Ponekad se uz ovu bol pojavljuje mučnina i povraćanje. Kasnije se bol može širiti u prepone. Ako je kamenac prevelik da bi lako prošao, bol se nastavlja kako mišići u uskoj mokraćnoj cijevi nastoje istisnuti kamenac prema dolje u mokraćni mjehur. Kako kamenac raste ili se pomiče, može se pojaviti krv u mokraći. Dok se kamenac spušta niz mokraćnu cijev bliže mjehuru, osoba može osjećati češću potrebu za mokrenjem ili osjećati pečenje prilikom mokrenja. Ako ove simptome prati povišena temperatura ili groznica, može biti prisutna infekcija. U tom slučaju, treba se odmah obratiti liječniku.

Cistitis

Infekcije mokraćnog sustava spadaju u česte bakterijske infekcije, odmah iza respiratornih infekcija. Možemo ih naći u osoba oba spola i u svim dobnim skupinama. Žene u generativnoj dobi 10 puta češće obolijevaju od muškaraca. Najveći broj urinarnih infekcija se javlja u inače zdravih žena. Cistitis je najčešće bakterijska infekcija mokraćnog mjehura. Cistitis počinje naglo, a uključuje dizuriju (bolno mokrenje), učestalo mokrenje malih količina mokraće (polakisuriju), urgenciju mokrenja (neodgodivu potrebu za mokrenjem) i ponekad bolove iznad pubične kosti.
Cistitis nastaje kada se normalno sterilan donji dio urinarnog trakta (mokraćna cijev ili uretra i mjehur) inficira bakterijama, uz posljedičnu upalu. Preko 90% slučajeva cistitisa uzrokovano je Escherichiom coli. Bakterije koje dospiju u mjehur obično se uklanjaju tijekom mokrenja. Međutim, ako bakterije ostanu u mjehuru, lako i brzo se razmnožavaju što dovodi do infekcije. Cistitis je česta bolest, od 100 osoba, njih 2 će oboljeti. Najčešći je kod spolno aktivnih žena u dobi od 20 do 50 godina, ali se može pojaviti i kod spolno neaktivnih ili djevojčica. Žene su sklonije razvoju cistitisa zbog svoje kraće uretre (bakterije ne moraju daleko putovati do mjehura) i zbog relativno kratkog razmaka između otvora uretre i anusa. Cistitis je rijedak kod muškaraca s anatomski normalnim urinarnim traktom. Kod starijih osoba rizik od razvoja cistitisa je velik, s učestalošću od čak 33 od 100 osoba.

Početak bolesti je obično nagao. Cistitis u pravilu izaziva sljedeće simptome:

• učestalo mokrenje (polakisurija)
• pečenje i osjećaj pritiska pri mokrenju
• bolno mokrenje (disurija)
• neodgodivu potrebu za mokrenjem (urgentnost)
• potrebu za mokrenjem noću (nikturija)
• promijenjenu boja mokraće (zamućenu mokraću)
• ponekad krv u mokraći (hematuriju)
• neugodan ili jak miris mokraće
• pritisak u maloj zdjelici i bol nisko u leđima    

Pijelonefritis

Infekcija gornjeg dijela urinarnog trakta koja se razvija u bubregu zove se pijelonefritis. Čak polovica žena s cistitisom može istovremeno imati i infekcije gornjeg dijela urinarnog trakta (bubrega i uretri). Što uzrokuje infekciju urinarnog trakta? U 90% slučajeva infekcija urinarnog trakta uzročnik je bakterija Escherichia coli. Staphylococcus saprophyticus je drugi najčešći uzročnik u žena (5-10%). Ostale vrste su Klebsiella, Proteus mirabilis, Ureaplasma urealyticum i Enterococci. Promjene u količini ili vrsti kiseline koja se nalazi u genitalnom i urinarnom traktu, glavni su faktori koji doprinose smanjenju otpornosti na infekciju. Kod zdravih žena u plodnoj životnoj dobi, vagina je kolonizirana laktobacili, mikroorganizmima koji održavaju visoku kiselost okoline (nizak pH), što je za ostale bakterije nepovoljno. Osim toga, laktobacili proizvode vodikov peroksid koji pospješuje eliminaciju bakterija i smanjuje sposobnost prianjanja Escherichia coli na stanice vagine. Kada se broj laktobacila smanji, primjerice, nakon menopauze, povisuje se pH, a time i opasnost od infekcije. Rizik se povećava ako zdravstveno stanje smanjuje imunu reakciju, ili kada se radi strukturalnih deformacija urin zadržava ili vraća u gornji dio urinarnog trakta. Međutim, do infekcije ne dolazi svaki put kada bakterije dospiju u mjehur. Kod normalnog uriniranja mnoge se bakterije iz njega isperu. Osim toga, imuni sustav i antibakterijske tvari iz sluznice mjehura eliminiraju mnoge uzročnike infekcije. Pijelonefritis se može dalje klasificirati prema obimu i težini oštećenja bubrega. Uzroci mogu biti različiti.

Spomenimo najčešće uzroke:

• gripa
• angina
• upala pluća
• različite infekcije
• različita trovanja
• povišen krvni tlak

Fitoterapijom protiv bolesti bubrega

Vrlo je važno na vrijeme prepoznati nastalu bol i po mogućnosti što prije se obratiti urologu. Nakon pretraga i točne dijagnoze, urolozi obično uz medicinsku pomoć predlažu i korištenje uroloških čajeva. Tog trenutka bi se svaki bolesnik trebao obratiti fitoterapeutu koji će uvidom u nalaze odrediti potrebnu fitoterapiju. Nju smo već nekoliko puta opisali na stranicama ovoga časopisa. Fitoterapijskim pristupom postižu se mnogo bolji rezultati, nego što se to čini s jednim čajem ili jednim kapima.
izvor: alternativa.hr

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.